Geplaatst op

Wat te doen bij polsinstabiliteit

Wat is er te doen aan polsinstabiliteit ? Hoe kan je polsklachten verminderen ? lees hier meer over in deze blog

Polsinstabiliteit is een aandoening aan de pols waarbij de pols niet voldoende stabiel is. De Polsinstabiliteit uit zich veelal in pijnklachten of zeurende pijn aan de pols. Ook kan er een zwikkend gevoel ontstaan of klikken in de pols gevoeld worden. De oorzaak van polsinstabiliteit kan variëren van aangeboren instabiliteit tot een instabiliteit na een trauma of ongeluk.

Wanneer de polsinstabiliteit aangeboren is, dan zijn de banden en kapsels ruimer dan wenselijk. Dit betekent dan de botten in de pols vrij veel bewegingsruimte hebben. Door deze toegenomen ruimte kan er meer beweging in de pols gemaakt worden waardoor de kans op een verzwikking groter wordt. Het levert dus automatisch een instabiele situatie op. Deze instabiele situatie wordt polsinstabiliteit genoemd.

Wanneer er sprake is van een aangeboren polsinstabiliteit worden de klachten al vanaf jongs af aan ervaren. Het kan wel dat dit in de groei varieert of pas later in de groei opspeelt. Het is belangrijk om de spieren rond de pols goed te trainen. De spieren kunnen helpen de pols te stabiliseren. De belangrijkste spieren voor de stabilisatie van de pols bevinden zich in de onderarm. Deze spieren kunnen het polsgewricht sturen in de goede richting waardoor de polsinstabiliteit minder klachten geeft.

Een andere oorzaak voor polsinstabiliteit is een trauma of ongeluk. Tijdens een ongeluk of trauma kan er schade in de pols optreden. Hierdoor kan de pols instabiel worden. Dit kan gebeuren wanneer de pols gebroken is geweest maar ook bij een kneuzing van de pols. Bij een kneuzing is er spraken van een “wekedelen” letsel. Wanneer hier sprake van is, kunnen banden, kapsels, pezen en spieren beschadigd zijn.

Bij een polsinstabiliteit is het belangrijk dat de weefsels die de instabiliteit veroorzaken niet te veel belast worden zodat deze goed kunnen herstellen. Het is cruciaal dat de weefsels niet meer belast worden in de stand waarin deze kunnen beschadigen. Het voorkomen van nieuw letsel is het allerbelangrijkste in het herstel van banden en pezen. Het stabiliseren van de pols met een brace is een goede methode om de pols te beschermen. Afhankelijk van het type polsinstabiliteit zijn er verschillende type braces. Op onze website kunt u diverse polsbraces vergelijken.