Geplaatst op

Quervain Braces

Wat is de ziekte van Quervain?

De ziekte van Quervain is een aandoening aan de pezen van de duimzijde van de pols. De pijnklachten die vaak aanwezig zijn komen voor bij het draaien van de pols, vuist maken of als je iets vasthoudt.

De oorzaak is vaak niet heel duidelijk, maar het is wel duidelijk dat repeterende (herhalende) bewegingen de klachten kunnen verergeren. Een quervain brace is een ondersteunende hulpmiddel bij de ziekte van quervain. Door deze Quervain brace te dragen voorkom je dat de pols/duim verder overbelast blijven raken.

Welke Quervain braces zijn er?

Op mijnbrace.nl bieden wij de volgende quervain braces aan:

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Quervain?

  • Pijn in de basis van de duim
  • Zwelling in de basis van de duim
  • Hinder bij het gebruik van de duim en pols
  • Gevoel dat de duim op slot zit

Wat is de oorzaak van de ziekte van Quervain?

Overbelasting is de belangrijkste oorzaak van het krijgen van de ziekte van Quervain. Pezen zijn de uiteinde van de spieren die bestaan uit stevige vezels die zich hechten op de botten. Als je iets vast grijpt of pakt of klemt, dan glijden de pezen van de duim door een tunnel heen en weer. Door een herhalende beweging kan de tunnel waar de pezen zich in bevinden gaan irriteren, waardoor er een verdikking of zwelling ontstaat en de beweging beperkt wordt.

Eventuele andere oorzaken kunnen littekenweefsel vorming of reuma zijn.

Behandeling bij ziekte van Quervain

De behandeling kan op meerdere manieren worden ingezet. Meestal wordt er eerst gestart met (hand)fysiotherapie. Deze geeft advies over het belasten van de pols/duim en geeft een aantal oefeningen om de verdikking te doen laten afnemen.

Wanneer er weinig tot geen resultaat wordt geboekt bij de fysiotherapeut kan er overgegaan worden tot het zetten van een ontstekingsremmende injectie.

Een speciale Quervain brace kan ook ondersteuning bieden. Door deze Quervain brace te dragen voorkom je dat de pols/duim verder overbelast blijven raken. De brace zit over de duim en pols heen en voorkomt dat er bepaalde bewegingen gemaakt kunnen worden, zodat de pezen en de tunnel waar deze in liggen, tot rust kunnen komen.

Zijn bovenstaande behandelingen allemaal zonder resultaat, dan kan er nog worden overgegaan tot een operatie.