Geplaatst op

Hoe voorkom je een enkelblessure?

enkelblessure-voetballer

Enkelblessures komen veel voor tijdens het sporten maar ook bij sommige beroep gerelateerde activiteiten. Ze ontstaan vaak door jezelf te verstappen op een losliggende stoeptegel of een wortel van een boom. Hieronder worden 5 tips gegeven over het voorkomen van enkelblessures.

Tip 1 : Warming-up

Begin je training altijd met een goeie warming up. Zo bereid je de spieren en gewrichten voor op de komende activiteit. Het brein wordt alvast aan het werk gezet en zal sneller kunnen reageren op een mogelijke misstap.

enkelblessure-voetballer

Tip 2 : Concentratie

Houdt goed je concentratie erbij. Let op de ondergrond waar je op loopt. Kies de juiste paden en zorg dat je op je omgeving let. Een confrontatie met mede weggebruikers kan er voor zorgen dat je plotselinge bewegingen moet maken die een verhoogd risico zijn voor het krijgen van enkelblessures.

Tip 3 : Trainen

Als je merkt dat je regelmatig bijna door je enkel heen gaat of als je op 1 been gaat staan en je kan niet eens zonder steun 30 seconden blijven staan, dan is de stabiliteit van de enkels matig. Dit is ook weer een verhoogd risico van het krijgen van enkelblessures. Start met het uitvoeren van een huiswerkoefening gericht op stabiliteit waarbij je thuis minimaal 3×30 seconden per been kan blijven staan. Indien dit lukt kan je de oefening moeilijker maken door de ondergrond aan te passen of een bal rondom je middel over te geven.

Tip 4 : Ondersteuning

Mocht het zo zijn dat je te vaak door je enkel heen bent gegaan dan kan het handig zijn om met een brace te gaan sporten. Een brace geeft voldoende ondersteuning in de stabiliteit en verminderd het risico op enkelblessures. De brace kan gedragen worden bij alle activiteiten die veel stabiliteit van de enkel vragen. Kijk voor de juiste brace op , er zijn diverse mogelijkheden afhankelijk van hoe vermindert de stabiliteit in de enkel is.

Tip 5 : Cooling-down

Doe een goede cooling down zodat de spieren en gewrichten langzaam tot rust kunnen komen en er zoveel mogelijk afvalstoffen alvast het lichaam kunnen verlaten. De cooling down bestaat vaak uit een aantal minuten uitlopen of joggen en wat rekoefeningen.